Det blir stadig flere kvinner på treningssentrene. – Men det er viktig å ha en plan om hva du skal gjøre, sier Charlotte Carlander.

Carlander jobber som personlig trener og løpecoach på Fitness Xpress Storo, og merker seg en trendendring i kvinnenes treningsvaner.

– Flere og flere trener styrketrening, og har fokus på hele kroppen og kjernemuskulatur, og ikke lenger bare rumpe. Det er blitt «in» å trene tung styrke for jenter, sier Carlander.

Treningseksperten påpeker imidlertid at fortsatt er det mange som trener uten mål og mening, både blant kvinner og menn. Hun minner om viktigheten av å lære rett teknikk for å optimalisere treningseffekten.

– Det viktigste er at du kommer deg på trening, og at du har en plan om hva du skal gjøre. All aktivitet er bra, men det er også viktig med kvalitet. Det behøver ikke være så vanskelig, og du kan heller gjøre det mer avansert etter hvert, sier hun.

Charlotte Carlander

Generelle utfordringer
De fleste møter nemlig på generelle treningsutfordringer det er enkelt å gjøre noe med. Carlander anbefaler dynamiske bevegelser i oppvarmingen.

– Begynn med det indre, og jobb deg utover. Og ikke start for tungt. Har du aldri trent styrke før kan det være greit å starte med enkle matteøvelser for å få bedre kroppskontroll. Du kan ikke løfte tungt før du har en basis på plass, minner hun om.

Fremdeles er det slik at flest kvinner velger gruppetrening. Det er sosialt, moro og god trening, og kan for noen også være en enklere inngang til treningssenteret. Carlander påpeker også en annen vanlig utfordring.

– Jeg opplever at mange kan være litt redde for å bli slitne, og ikke tørr å ta ut det lille ekstra. Det er viktig å gå litt utenfor komfortsonen noen ganger, men det viktigste er mestringsfølelsen og det å føle seg vel, understreker hun.

Charlotte Carlanders treningstips:
– Trener du to ganger i uken ville jeg hatt fokus på hele kroppen. Trener du fire-fem ganger i uken kan du kjøre splittede program med fokus på ulike muskelgrupper.

  • Markløft
  • Nedtrekk eller annen form for trekkøvelse
  • Sittende roing, face-pull eller annen form for roing
  • Utfall eller knebøy
  • Leg-curl
  • Hip-thrust
  • Push-ups
  • Skulderpress, militærpress eller sidehev
  • Pall of press eller sideplanken

Tren 2 for 1 – betal kun 140,- pr
stk første treningsmåned