Trening av ryggen er viktig. Vi bruker ryggen til stort sett alt vi foretar oss i hverdagen og i idrett.

Å trene ryggen kan godt være estetisk motivert da du får en flott, stolt holdning, men de viktigste treningseffektene er helseeffektene generelt ved styrketrening og at ryggen din faktisk blir sterkere og dermed bedre rustet til å tåle daglig belastning livet ut. Sterke ryggmuskler vil beskytte ryggraden din mot skader og tåler mer stress enn en utrent rygg.
Når du skal trene ryggen din på best mulig måte trenger du noen øvelser som tar for seg de store muskelgruppene, men også de små stabilisatorene som ligger helt inn til ryggraden.
Snakk med våre personlige trenere, så hjelper de deg i gang med et godt treningsprogram.

Her er fem øvelser for ryggen

1. Markløft

Markløft regnes av mange som den mest overlegne av baseøvelser fordi den trener hele kroppens bakside. Med trener rygg, rumpe og bakside lår i én og samme øvelse. Øvelsen er funksjonell, det vil si at bevegelsen og muskelaksjonene du gjør i markløft har overføringsverdi til dagligdagse-, så vel som idrettsbevegelser.

2. Nedtrekk med smalt grep

Med dette grepet blir leddutslaget fra skuldrene stort, arbeidsveien lang og ”time under tension” blir større enn om arbeidsveien var kortere. Dette er veldig positivt dersom du ønsker muskelvekst.

3. Unilateral stående roing

Her vil ikke én svakere side gå utover treningen til den andre. Øvelsen er god fordi du også må trene på anti-rotasjon av ryggsøylen og du får ”åpnet” godt opp over bryst og fremre del av skulderleddet. Denne øvelsen trener primært muskulaturen i midtryggen og trekkmuskulaturen i øvre del av ryggen

4. Pull-ups

Her finnes det mange variasjoner med tanke på grepbredde, men et bredt grep engasjerer virkelig øvre del av latissimus dorsi, men biceps og skuldermuskulatur er med. Hvis du ikke klarer pull-ups kan du bruke en strikk til hjelp, en pullups-maskin eller noen kan spotte deg mens du trener.

5. Windmill

Dette er en litt kompleks øvelse fordi bevegelsene ikke bare går i én retning, men det er ikke en øvelse du nødvendigvis kjører maksløft i. Windmills utfordrer bevegeligheten din og rotatormuskulatur i mage og rygg. Start uten vekt og lær deg bevegelsene, deretter begynner du med å legge til ytre belastning.