Baseøvelsene trener mange muskelgrupper samtidig som de gjør at du får mest igjen for den tiden du legger i treningen din.

Det er mange øvelser som i utgangspunktet kan regnes som baseøvelser. For enkelthets skyld skal vi her nevne markløft, knebøy og benkpress. Eksempler på andre baseøvelser er militærpress og chins. Noen av øvelsene kan være vanskelig å få til, derfor er det viktig at du får veiledning de første gangene du gjennomfører disse øvelsene. Også de som har trent øvelsene en stund kan med fordel få hjelp til å se om de utfører øvelsene riktig. Dette er noe som våre PT’er kan hjelpe til med.

På alle våre sentre har vi et stort utvalg av apparater og frivekter som du kan benytte deg av.

Baseøvelsene

Baseøvelsene kan være et fint sted å starte for deg som ikke har så mye erfaring med styrketrening. Også for deg som vil ha mest mulig ut av den tiden du legger inn til trening. Baseøvelsene kan som sagt være teknisk vanskelige, men med litt hjelp og øvelse kan det bli veldig bra.

Baseøvelsene fokuserer på de store muskelgruppene, som brystmusklene, setemusklene, ryggmuskulaturen og lårmuskulaturen. Men de fleste baseøvelser involverer også langt flere muskler. Mange muskler er involvert samtidig, og det betyr at du kan gjennomføre med stor belastning. Det er derfor disse øvelsene er så effektive.

Les også: Styrke for nybegynnere

Progresjon for nybegynnere

Dersom du aldri har trent før kan du begynne med én gang i uken de første 4-5 ukene. Da får du en tilvenning til styrketrening. Hvis du ikke har trent noe særlig styrke før vil du få effekt selv med et treningsvolum og en treningsfrekvens som ikke er så høy. Men det er bare en stund.

Når du er trygg på treningsprogrammet ditt, øvelsene dine og har hatt en 4-5 økter kan du øke frekvensen til to ganger per uke og dersom tid og lyst tillater det opp til tre ganger i uken. Du kan i midlertid bli ganske mye sterkere med målrettet styrketrening to ganger i uken dersom du er lite til moderat trent fra før.

Når du har vært i gang med styrketrening en 6-8 ukers tid kan du ha som en tommelfingerregel at styrke to ganger eller mer per uke gir deg fremgang. Én gang i uken gir noe vedlikehold av form og styrke.